espresso affogato

Espresso affogato – co to takiego? Poznaj najlepszy deser na lato!

Są takie desery, które nie potrzebują długiej listy składników, żeby robić efekt “wow”. Wystarczy dobre espresso, porcja lodów waniliowych i odrobina finezji. Espresso affogato to włoski klasyk, który łączy w sobie miłość do kawy i lodów – intensywny, kontrastowy, a przy tym wyjątkowo prosty. Idealny na lato, orzeźwiający i z charakterem. Sprawdź, skąd pochodzi, jak się go przygotowuje i dlaczego warto spróbować go w Enklavie!

Espresso affogato – co to za deser i skąd się wziął?

Espresso affogato to coś pomiędzy deserem a napojem. W dosłownym tłumaczeniu z włoskiego “affogato” oznacza “utopiony” – i właśnie o to tu chodzi! Porcja lodów (najczęściej waniliowych) zostaje “utopiona” w gorącym espresso  (niektórzy wcześniej schładzają kawę kostkami lodu). Efekt? Słodko-gorzki balans smaków, kremowa konsystencja i zaskakujący kontrast temperatur.

Choć affogato kojarzy się dziś głównie z kawiarniami, jego korzenie sięgają włoskich domów i rodzinnych trattorii. Włosi od lat wiedzą, że najlepsze desery nie muszą być skomplikowane – wystarczy połączyć to, co kochają najbardziej: dobrą kawę i lody.

Jak powstaje idealne affogato?

Sekret tego deseru tkwi w jakości składników i… tempie podania. W Enklavie przygotowujemy affogato dokładnie tak, jak robi się to we Włoszech – espresso musi być świeżo zaparzone, aromatyczne, o wyrazistym smaku i odpowiedniej temperaturze. Lody – gładkie, aksamitne, najlepiej o klasycznym waniliowym smaku, który pięknie komponuje się z nutami kawy.

Proporcje mają znaczenie

Na jeden deser przypada pojedyncze lub podwójne espresso i jedna gałka lodów. Kawa powinna delikatnie topić lody, nie dominując ich całkowicie. Czasem affogato podaje się też z dodatkiem likieru (np. amaretto, baileys), ale klasyczna wersja bazuje wyłącznie na kawie i lodach – i w tej prostocie tkwi jej siła. Niektórzy lubią eksperymentować, wzbogacając affogato o sosy karmelowe, roztopioną czekoladę czy posypki (np. wiórki kokosowe, cynamon). Choć takie dodatki mogą kusić, naszym zdaniem nie są potrzebne – deser w swojej klasycznej formie jest wystarczająco wyrazisty i harmonijny. Właśnie tę prostotę i subtelne zderzenie dwóch temperatur cenimy najbardziej – i taką wersję serwujemy naszym Gościom.

Dlaczego espresso affogato to idealny deser na lato?

Upalne dni nie sprzyjają ciężkim deserom. Wtedy marzymy o czymś lekkim, orzeźwiającym, ale też wyrazistym. Affogato doskonale spełnia te kryteria – nie obciąża, nie zapycha, a jednocześnie daje uczucie przyjemnego orzeźwienia i pobudzenia. To deser, który można zjeść po śniadaniu, po lunchu, do kawy albo… zamiast niej.

Do tego affogato wygląda świetnie – lody delikatnie roztapiające się pod strumieniem espresso tworzą kremową taflę, którą aż chce się sfotografować, zanim się ją zje. To jeden z tych deserów, które znikają szybko, ale na długo zostają w pamięci.

Latem affogato sprawdza się najlepiej jako zwieńczenie lekkiego, śródziemnomorskiego obiadu – takiego, po którym nie ma się ochoty na ciężkie, wielowarstwowe desery. Idealnym tłem dla tego włoskiego klasyka będzie danie o prostych, sezonowych składnikach: sałatka z grillowanymi warzywami, makaron z cytrynowym pesto albo ryba pieczona z ziołami. Po takim posiłku affogato jest odświeżającym akcentem – trochę słodkim, a trochę wytrawnym. Lodowa baza chłodzi przyjemnie w upalne popołudnie, a espresso pobudza, dodając energii na dalszą część dnia. To deser, który nie konkuruje z obiadem, lecz go dopełnia – subtelnie, z klasą i bez przesady.

Śniadaniowy raj w Enklavie – jak rozpocząć dzień pełen smaku i energii?

Espresso affogato w Enklava Restaurant & Cafe

W Enklavie podchodzimy do espresso affogato z należytą uwagą. Używamy wysokiej jakości ziaren, które dają espresso z głębokim, orzechowo-czekoladowym profilem smakowym. Do tego lody waniliowe, które doskonale balansują goryczkę kawy i tworzą aksamitną konsystencję. Serwujemy je na świeżo – tak, jak powinno się celebrować prawdziwe włoskie desery. To idealna propozycja na leniwe popołudnie, spotkanie ze znajomymi lub szybki deser “na mieście”. Jeśli jeszcze nie próbowałeś – koniecznie zamów przy najbliższej wizycie. Jeśli po takim deserze będziesz miał ochotę na coś pysznego z procentami (lub bez), skuś się na jeden z naszych flagowych koktajli – wszystkie znajdziesz w naszym menu napojów alkoholowych i bezalkoholowych.

Prosto z Włoch… do Gdańska

Espresso affogato to kwintesencja włoskiego podejścia do jedzenia – ma być prosto, ale smacznie; szybko, ale z klasą. Ten deser to coś więcej niż połączenie kawy i lodów – to styl, nastrój i chwila przyjemności, którą warto sobie zafundować. Wpadnij do Enklavy w Gdańsku i sprawdź, jak smakuje lato po włosku! U nas czeka na Ciebie affogato, które rozkochuje w sobie już od pierwszej łyżeczki. A co jeszcze można u nas zamówić? Sprawdź w naszym starannie opracowanym menu.

FAQ